Chia patří mezi superfoods (superpotraviny) – potraviny, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. Mnohé superpotraviny pochází z oblastí s nepříznivými životními podmínkami, kde přežily jen ty, které se dokázaly na tyto podmínky adaptovat a začaly v sobě zadržovat co nejvíce živin pro přežití. Díky tomu si superpotraviny zachovaly velmi bohaté nutriční složení.
Chia semínka jsou drobná semena šalvěje hispánské. Tato rostlina byla pěstována již aztéckou civilizací před více než 3500 lety. Dnes pro své zdravotní působení opět nabývá na popularitě.
Výjimečnou vlastností chia semen je schopnost vázat na sebe vodu. Jejich objem se může až 12-ti násobně zvětšit a vytvořit gel. V organismu chia působí několika pozitivními účinky:
Udržují stálou vnitřní hydrataci a acidobazickou rovnováhu. Schopnost chia semínek udržovat v sobě vodu zajišťuje tělu dlouhodobou hydrataci. To je vhodné zejména při zvýšeném pocení, kdy dochází k výrazným ztrátám tekutin a minerálních látek.
Udržují optimální hladinu krevního cukru. Vysoký obsah vlákniny (34 %) způsobuje postupné uvolňování sacharidů z přijaté potravy a kontinuálně nás zásobuje energií.
Navozuje pocit sytosti a chia semínka jsou tak vhodná i při redukci hmotnosti.
Snižují hladinu LDL cholesterolu.
Chia semena obsahují omega-3 i omega-6 mastné kyseliny
Chia semínka jsou obzvláště ceněná pro ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin (3:1). Dnešním způsobem stravování jsme docílili příliš vysokého zastoupení omega-6 mastných kyselin na úkor omega-3. Náš organismus potřebuje obě kyseliny, ale ve správném poměru. Optimální poměr by měl být 2-5:1 (omega 6 : omega 3), skutečnost v České republice je však mnohonásobně vyšší – až 20:1.
Mezi omega-3 řadíme kyselinu alfa-linolenovou, EPA a DHA. Působí protizánětlivě, neuroprotektivně a slouží jako prekurzory důležitých neurotransmiterů. Velmi významný je také jejich preventivní účinek na kardiovaskulární onemocnění. Mezi hlavní zástupce omega-6 patří kyselina linolová a kyselina arachidonová. Při jejich metabolismu však vznikají látky podporující zánětlivé reakce. Omega-6 a omega-3 se v organismu metabolizují stejným enzymatickým procesem, proto se při nadbytku omega-6 může stát, že budou ,,konkurovat“ důležitým omega-3 a budou přednostně metabolizovány. V organismu pak budou probíhat ve zvýšené míře patologické zánětlivé reakce. Chia semínka obsahují 8x více omega-3 mastných kyselin než losos a obsahují jich dokonce více než lněná semínka. Nicméně, konzumace ryb je ceněná zejména kvůli obsahu prospěšných EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová), které nelze nahradit žádnými semínky ani jinými rostlinnými zdroji omega-3 mastných kyselin.
Chia jsou bohatá na bílkoviny a minerální látky
Pro svůj vysoký obsah bílkovin (22 g / 100 g) a zastoupení všech esenciálních aminokyselin je řadíme mezi kvalitní zdroj bílkovin. Jako jedna z mála rostlinných potravin mají kompletní spektrum aminokyselin. Chia semínka obsahují 6x více vápníku než kravské mléko. Vápník z nich je velmi dobře využitelný a může přispět k naplnění denních potřeb vápníku u zastánců všech alternativních výživových směrů, kteří nekonzumují mléko a mléčné výrobky.
Energetická hodnota chia semen
Energetická hodnota
460 kcal
Živina
g / 100 g
Bílkoviny
22,2
Valin
1000 mg / 100 g
Leucin
1420 mg / 100 g
Isoleucin
830 mg / 100 g
Tryptofan
455 mg / 100 g
Sacharidy
40,27
Vláknina
34
– nerozpustná vláknina
31
– rozpustná vláknina
3
Tuky
30,9
– nasycené mastné kyseliny
3,5
– MUFA
2,4
– PUFA
24,86
omega-3 (kys. linolenová)
18,6
omega-6 (kys. linolová)
5,9
– trans mastné kyseliny
0,14
Obsah minerálních látek
Vápník
570 mg / 100 g
Železo
7,7 mg / 100 g
Hořčík
335 mg / 100 g
Sodík
128 mg / 100 g
Draslík
653 mg / 100 g
Selen
55 mcg / 100 g
Zinek
6 mg / 100 g
Na rozdíl od ostatních semen, která musí být dokonale rozmělněna, aby byla využita, chia semínka jsou i bez mechanického zpracování zcela využita.
S chia semínky se dá kouzlit i v kuchyni. Lze je přimíchat do salátů, jogurtů, ale i teplých pokrmů. Nejoblíbenější je však příprava chia ovocných koktejlů a chia pudinku.
V míse smícháme všechny ingredience dohromady a necháme 5 minut stát. Poté promícháme a to samé opakujeme každých 5 minut během půl hodiny až do zhoustnutí. Před konzumací doporučuji vychladit v lednici.