JABLEČNÝ ZÁVIN Z JOGURTOVÉHO TĚSTA

Jablečný závin je klasika, kterou miluje snad každý. Jenže, nejde o moc dietní jídlo a člověk si ho může dopřát jen kousek. Nebo ne? Co takhle vyzkoušet jeho zdravější verzi, kterou si můžete dát podle libosti bez výčitek? 🙂

Ingredience:

TĚSTO

  • 200 g Milko řeckého jogurtu
  • 240 g špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva (5 g)
  • 1 lžička jablečného/Ume octa (5 g)
  • 2 lžičky olivového oleje (10 g)
  • 1 vejce – 1 žloutek do těsta (bílek zbude na potření závinu)
  • špetka soli

NÁPLŇ

  • 300 g oloupaných jablek
  • 1 lžička citronové šťávy (5 g)
  • 1 lžíce mletého kokosu (10 g)
  • 1 lžička skořice
  • stévie nebo med na oslazení
  • 1 hrst vlašských ořechů

Postup:
V jedné míse smícháme jogurt, ocet, olej a žloutek. V druhé míse smícháme mouku, sůl a kypřicí prášek. Do mísy s jogurtem postupně přisypáváme mouku a pomocí vařečky (později rukou) vypracujeme vláčné těsto (podle potřeby ještě přisypeme mouku). Těsto necháme na chvíli odležet v lednici a během toho si připravíme jablečnou náplň.

Jablečná náplň: Ve velké míse smícháme oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka, skořici, citronovou šťávu, nakrájené oříšky, kokos a osladíme.

Na vál si položíme pečící papír, na něj dáme těsto a vyválíme na slabou placku. Doprostřed poklademe „linii“ jablečné náplně a kraje opatrně spojíme a na těsno upevníme. Zavinutý závin přesuneme i s pečícím papírem na plech, potřeme ho bílkem a pečeme na 180°C asi 25 minut do zlatova.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *