MAKOVÁ BÁBOVKA

Věděli jste, že je Česká republika největším producentem máku? Mák je tak zdravý, a přitom tak nedoceněný. Za zmínku stojí hlavně obsah nenasycených mastných kyselin, které prospívají našemu kardiovaskulárnímu systému a správné činnosti nervové soustavy. Z minerálních látek dominuje vápník, což je výhodné hlavně pro vegany, kteří nekonzumují vápník v mléčných produktech. Mák má nezaměnitelnou chuť a jelikož obsahuje spoustu cenných látek, neměl by v naší stravě určitě chybět. Jedním ze způsobů, jak ho zařadit do svého jídelníčku je například zdravá maková bábovka 🙂 Jak na to?

Suroviny:

  • 80 g mletého máku
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 100 g ovesných vloček
  • 80 g polenty
  • 250 g měkkého tvarohu v alobalu
  • 50 g Skyr natur
  • 4 vejce
  • 300 ml polotučného mléka
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • 3-4 lžíce vanilkové stévie (Flavdrops)

Postup:

Nejdříve si rozmixujeme ovesné vločky na ovesnou mouku. V míse smícháme tvaroh, Skyr, vajíčka, mléko a důkladně vyšleháme. Do směsi přidáme pomleté ovesné vločky, polentu, mák, kokos, kypřicí prášek a osladíme stévií podle potřeby. Pořádně promícháme, ať se vše spojí a těsto nalijeme do silikonové formy na bábovku. Pečeme v troubě cca 40 minut na 190 stupňů.


Ingredients:

  • 80 g ground poppy
  • 1 tablespoon of coconut
  • 100 g oat flakes
  • 80 g corn polenta
  • 250 g cottage cheese
  • 50 g Skyr natur
  • 4 eggs
  • 300 ml milk
  • 1 tablespoon of baking powder
  • 3-4 spoons of vanilla stevia (Flavdrops)

First, mix oat flakes. In a bowl mix the curd, Skyr, eggs, milk and thoroughly stir. Mix the oatmeal, polenta, poppy, coconut, baking powder and stevia according to taste. Stir everything everything to compact dough and sink into a silicone form on a doll. Bake in the oven for about 40 minutes at 190 degrees.