JEDNODUCHÉ RECEPTY ZE SKYRU

Znáte Skyr? Tento zakysaný mléčný výrobek původem z Islandu se v poslední době pro své kvality dostal i na náš trh. Skyr je jedinečný svým vysokým obsahem bílkovin a současně nízkým množstvím tuků. Nutričně se sice podobá klasickému tvarohu, ale svou chutí a jemnou nakyslostí je podobný řeckému jogurtu. Doporučuji vám ho vyzkoušet, třeba v jednom z těchto receptů.


Mangové smoothie se skořicí

Ingredience

  • 1 zralý banán
  • 150 g manga
  • 1 kelímek Skyr bílý 0 %
  • 100 ml kokosového mléka (nebo kravského či jiného mléka)
  • trocha citronové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička čekankového sirupu (nemusí být)

Postup

Mango oloupeme a nakrájíme na kostky. Do mixéru dáme všechny ingredience a mixujeme dohladka, dokud není konzistence krémová.

.

.

Jahodový nanuk / zmrzlina

Ingredience

  • 300 g mražených jahod (nebo jiného ovoce)
  • 1 kelímek Skyr bílý 0 %
  • 50 ml polotučného mléka
  • 1 lžíce čekankového sirupu (nebo medu)

Postup

V mixéru rozmixujeme všechny ingredience – měla by nám vzniknout hustší hmota. Pokud je hmota moc hustá, zřeďte ji ještě trochu mlékem. Ovocnou tříšť naplňte do formiček na nanuky a nechte alespoň hodinu v mrazáku nebo ji použijte jako zmrzku pro okamžitou spotřebu 😀

.

.

Hrášková pomazánka

Ingredience

  • 1/2 kelímku Skyr bílý 0 %
  • 50 g Ricotty
  • 50 g mraženého hrášku
  • pár kapek citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup

Hrášek krátce povaříme, vodu slijeme a v sítu propláchneme studenou vodou. Hrášek přendáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Smícháme s ostatními surovinami a dochutíme.

.

.

Nadýchaný špaldový muffin

Ingredience

  • 40 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 140 g Skyr bílý 0 %
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1,5 lžíce čekankového sirupu (nebo stévie)
  • ovoce podle chuti

Postup

V míse smícháme Skyr s vejci, kokosovým olejem, kypřicím práškem a špaldovou moukou. Osladíme čekankovým sirupem nebo stévií a těesto přelijeme do silikonových muffinových forem. Posypeme ovocem a pečeme cca 20 minut na 170 °C.