○ 190 g celozrnné špaldové mouky ○50 g hladké špaldové mouky ○ 3 lžíce olivového oleje ○ 9 g sušeného droždí ○ 200 ml vlažného polotučného mléka ○ 1/2 lžičky soli ○ 1 lžíce čekankového sirupu (nebo třtinového cukru)
Na rajčatovou omáčku:
○ 300 g rajčatové passaty (nebo drcených rajčat v konzervě) ○ 2 stroužky čerstvého česneku ○ Sůl ○ 1 lžička tymiánu ○ 1/2 lžičky oregána ○ 1/2 lžičky bazalky
Další suroviny:
○ 300 g vepřové šunky nejvyšší jakosti nad 90 % (nebo drůbeží šunky) ○ 200 g ementálu light (nebo jiného tvrdého sýru do 30 % t.v.s.) ○ 4 velké žampiony (nebo jiné zeleniny podle chuti)
POSTUP:
1. V nekovové míse smícháme špaldové mouky, olej, droždí, vlažné mléko, sůl a čekankový sirup 2. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme alespoň na 1 hodinu na teplé místo vykynout. 3. Mezitím v jiné misce smícháme rajčatovou passatu, prolisovaný stroužek česneku a tymián, oregano, bazalku a špetku soli. 4. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. 5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a na pečicím papíru vyválíme do kruhu (těsto se může více lepit, ta můžeme kruh “uplácat” rukama). 6. Pečicí papír i s těstem přeneseme na plech, ať máme pevnou podložku. 7. Na těsto rozetřeme směs z rajčat a koření. 8. Navrch poklademe část nakrájených žampionů, plátky šunky a sýra. Zavrstvíme opět žampiony. 9. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 25 až 30 minut. 10. Necháme krátce vychladnout, rozřízneme na kousky a podáváme.
TIP: Na pizzu můžeme přidat libovolné ingredience – např. čerstvá rajčata, kuřecí maso, tuňáka, špenát, ananas, zeleninu atd.
NUTRIČNÍ HODNOTY:
Celkově:
Energie: 9 479 kJ (2 257 kcal) Bílkoviny: 168 g Sacharidy: 204 g Tuky: 88 g
1 porce:
Energie: 2 370 kJ (564 kcal) Bílkoviny: 42 g Sacharidy: 51 g Tuky: 22 g