CELOZRNNÁ PIZZA

   

35 minut + 60 minut na kynutí těsta

4 porce (2 pizzy)

SUROVINY:

Na těsto:

 190 g celozrnné špaldové mouky
 50 g hladké špaldové mouky
3 lžíce olivového oleje
 9 g sušeného droždí
 200 ml vlažného polotučného mléka
 1/2 lžičky soli
 1 lžíce čekankového sirupu (nebo třtinového cukru)

Na rajčatovou omáčku:

 300 g rajčatové passaty (nebo drcených rajčat v konzervě)
 2 stroužky čerstvého česneku
 Sůl
 1 lžička tymiánu
 1/2 lžičky oregána
 1/2 lžičky bazalky

Další suroviny:

 300 g vepřové šunky nejvyšší jakosti nad 90 % (nebo drůbeží šunky)
 200 g ementálu light (nebo jiného tvrdého sýru do 30 % t.v.s.)
 4 velké žampiony (nebo jiné zeleniny podle chuti)

POSTUP:

1. V nekovové míse smícháme špaldové mouky, olej, droždí, vlažné mléko, sůl a čekankový sirup
2. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme alespoň na 1 hodinu na teplé místo vykynout.
3. Mezitím v jiné misce smícháme rajčatovou passatu, prolisovaný stroužek česneku a tymián, oregano, bazalku a špetku soli.
4. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a na pečicím papíru vyválíme do kruhu (těsto se může více lepit, ta můžeme kruh “uplácat” rukama).
6. Pečicí papír i s těstem přeneseme na plech, ať máme pevnou podložku.
7. Na těsto rozetřeme směs z rajčat a koření.
8. Navrch poklademe část nakrájených žampionů, plátky šunky a sýra. Zavrstvíme opět žampiony.
9. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 25 až 30 minut.
10. Necháme krátce vychladnout, rozřízneme na kousky a podáváme.

TIP: Na pizzu můžeme přidat libovolné ingredience – např. čerstvá rajčata, kuřecí maso, tuňáka, špenát, ananas, zeleninu atd.

NUTRIČNÍ HODNOTY:

Celkově: 

Energie: 9 479 kJ (2 257 kcal)
Bílkoviny: 168 g
Sacharidy: 204 g
Tuky: 88 g

1 porce: 

Energie: 2 370 kJ (564 kcal)
Bílkoviny: 42 g
Sacharidy: 51 g
Tuky: 22 g

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *