○ 120 g rýžové mouky (nebo špaldové, kokosové, pohankové) ○ 50 g hořkého kakaa ○ 50 g hořké čokolády s obsahem kakaa nad 80 % ○ 1 lžička jedlé sody ○ 80 g čekankového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla) ○ 1 lžička vanilkového extraktu ○ 1 vejce ○ 125 g nízkotučného měkkého tvarohu ○ 120 ml polotučného mléka ○ 20 g ořechového másla ○ 2 lžíce sezamových semínek
POSTUP:
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. 2. V jedné míse si smícháme mouku, hořké kakao, najemno nastrouhanou čokoládu a jedlou sodu. 3. V druhé míse smícháme čekankový sirup, vanilkový extrakt, vejce, tvaroh (nebo jogurt), mléko a oříškové máslo. 4. Do tekuté směsi přidáme suchou směs a důkladně promícháme. 5. Vzniklé těsto rozdělíme do silikonových muffinových formiček a každý muffin posypeme sezamovými semínky. 6. Pečeme 20-25 minut při 180 stupních nebo dokud špejle po zapíchnutí nevyjde ven z těsta čistá.
NUTRIČNÍ HODNOTY:
Celkově:
Energie: 6 097 kJ (1 452 kcal) Bílkoviny: 59 g Sacharidy: 129 g Tuky: 46 g
1 porce:
Energie: 508 kJ (121 kcal) Bílkoviny: 5 g Sacharidy: 10,8 g Tuky: 3,8 g