16. října v NutriD poradně probíhal Světový den výživy s diagnostikou těla na přístroji InBody. Zavítali k nám i profesionální hráči volejbalu z Black Volley Beskydy, aby zjistili jak na tom jsou v rámci aktuálně probíhající přípravy a poradili se, co by bylo vhodné vyladit a zlepšit ve stravě.
O světovém dni výživy
Světový den výživy vznikl roku 1979, poprvé byl však slaven až v roce 1981. Každoročně je 16. říjen připomínán ve více než 150 zemích světa jako Světový den výživy, kdy si lidé připomínají stálý problém nedostatku potravy v řadě rozvojových zemích. Zároveň se v tento den poukazuje na další problém spojený s výživou týkající se převážně “vyspělé” části světa, u které výživa je problém výživou spíše opačný. V těchto zemích převažuje obezita, je zde typický nadbytek potravy a přejídání se, jsou preferována nezdravá jídla a zvyšuje se výskyt civilizačních chorob.
Co je InBody a k čemu s používá
InBody je přístroj určený pro analýzu složení těla. Funguje na principu bioelektrické impedance, jejíž princip spočívá v rozdílném šíření slabého elektrického proudu v různých biologických tkáních. Můžete tak získat maximum údajů o složení svého těla a o skutečných pokrocích svého tréninku a jídelníčku. Přístroj InBody analyzuje tyto hodnoty:
celková tělesná hmotnost
množství a procento tělesného tuku
množství a procento svalové tkáně
množství vody v těle, retence vody v určitých částech těla
množství kostní hmoty
BMI a diagnóza obezity
WHR (index poměru obvodu pasu a boků, ukazatel androidní a gynoidní distribuce tuku)
útrobní tuk (viscerální tuk) = tuk uložený v dutině břišní kolem vnitřních orgánů, který je významným rizikovým faktorem pro vznik srdečně-cévních onemocnění, diabetu 2. typu a dalších civilizačních chorob
přehled o vyváženosti postavy (segmentální rozložení tuku a svalů v těle)
bazální metabolismus = minimální příjem kalorií, které tělo potřebuje v klidovém stavu pro zajištění vitálních funkcí (dýchání, oběh krve, činnost nervového systému atd.)
metabolický věk
minerální látky (celkové, vázané v kostech)
Po celou dobu akce byla všem zájemcům k dispozici naše zkušená nutriční specialistka Mgr. Daniela Krčová z NutriD poradny. Součástí měření bylo odborné zhodnocení a interpretace naměřených výsledků, základní doporučení ve stravě a tréninku, občerstvení v podobě zdravých dobrot a drobný dárek pro všechny, kteří podstoupili vyšetření.
Mgr. Daniela KrčováVýživu člověka vystudovala v oboru nutriční terapeut a dále pak nutriční specialistka v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Specializuje se na výživu sportovců, výživu osob se zdravotními problémy, potravinovými alergiemi a potravinovými intolerancemi, výživu těhotných a kojících žen, výživu diabetiků, dětí a osob s poruchami příjmu potravy. Věnuje se publikační činnosti, je součástí redakčního týmu Ronnie.cz a Botanic.cz. V roce 2018 založila individuální výživovou NutriD poradnu v Ostravě-Porubě. V roce 2019 vydala svou první kuchařku Zdravé pečení a dokončila přípravy odborné knihy o sportovní výživě, která se chystá pro příští rok.