○ 400 g celozrnné špaldové mouky ○100 g hladké špaldové mouky (nevynechávejte kvůli nakynutí) ○7 g sušeného droždí (můžeme použít i čerstvé) ○1 lžička soli ○300 ml polotučného mléka ○ 40 g olivového oleje ○ 1 vejce (na potření) ○ 2 lžíce slunečnicových semínek
POSTUP:
1. V míse smícháme obě mouky, droždí a sůl. 2. Přidáme vlažné mléko a olej. 3. Rukama nebo vařečkou důkladně propracujeme v těsto (můžeme použít i kuchyňského robota). 4. Vyhnětené těsto dáme do plastové nádoby, zakryjeme potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou. 5. Necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. 6. Po hodině z těsta oddělujeme kousky a vytvarujeme vždy tvar bulky. 7. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. 8. Stejný postup opakujeme s ostatními díly těsta. 9. Troubu předehřejeme na 190 °C. 10. Bulky na plechu ještě přikryjeme potravinářskou fólií, utěrkou a necháme je dokynout na teplém místě (např. na plotně nad rozehřátou troubou nebo nad horkým hrncem) dalších 30 minut. 11. Poté úterku i fólii sundáme a každou bulku potřeme rozšlehaným vejcem pomocí mašlovačky. 12. Posypeme semínky. 13. Pečeme 25 minut na 190 °C vše dohromady (těsto nenecháváme dlouho stát, aby nepřekynulo). 14. Po upečení bulky ihned sundáme z plechu (např. na prkénko nebo talíř) a přikryjeme je vlhkou utěrkou zhruba na 15 minut. 15. Potom bulky odkryjeme a necháme je úplně vychladnout. 16. Skladujeme v dřevěné nádobě, košíku či v plastové nádobě přikryté utěrkou. Nedáváme do sáčku, aby „nezgumovatěly“ a nenecháváme je odkryté, aby neztvrdly.
JAK UDĚLAT ROHLÍKY?
Těsto rozdělíme na 3 díly a každý díl vytvarujeme do kuličky. Každou kuličku rozválíme válečkem nebo rukou na placku ve tvaru kruhu, kterou rozkrojíme na 4 rovnocenné díly (tak jako pizzu). Každý trojúhelník se zakulaceným okrajem smotáme od nejširší části (kulatého okraje) po špičku a mírně prohněteme. Dále postupujeme stejně podle postupu od bodu č. 7.
NUTRIČNÍ HODNOTY:
Celkově:
Energie: 10 304 kJ (2 453 kcal) Bílkoviny: 91 g Sacharidy: 373 g Tuky: 73 g
1 porce:
Energie: 1 288 kJ (307 kcal) Bílkoviny: 11,3 g Sacharidy: 47 g Tuky: 9,1 g