KLÍČ K HUBNUTÍ VE DVOU SLOVECH: KALORICKÝ DEFICIT

   

Často se setkáváme s tím, že si lidé v redukčním režimu tělesné hmotnosti stanovují příliš striktní pravidla a začínají potraviny nesmyslně škatulkovat na „dobré“, po kterých se hubne a „špatné“, po kterých se přibírá. Pokud pak sní nějakou „špatnou“ potravinu, hned to začnou brát jako osobní selhání a ocitají se v bludném kruhu restriktivního omezování a vyřadí i zdravé potraviny, na které byli předtím zvyklí, jen aby kompenzovali svůj „neúspěch“.

Ve skutečnosti však není vůbec pravidlem, že se po zdravých potravinách hubne a po nezdravých zase tloustne. To, zda budete přibírat na váze nebo hubnout či udržovat svou aktuální hmotnost, závisí na Vaší dlouhodobější energetické bilanci. Pokud budete dlouhodobě přijímat nadbytek energie jak z nezdravých, tak i ze zdravých potravin (příjem bude vyšší než výdej energie = pozitivní energetická bilance), důsledkem bude nárůst tělesné hmotnosti. Naopak pokud budete konzumovat méně energie, než vydáte (negativní energetická bilance), bude to vést ke ztrátě tělesné hmotnosti – hubnutí. V případě, že bude příjem a výdej energie dlouhodobě v rovnováze, bude Vaše tělesná hmotnost stabilní (vyrovnaná energetická bilance).

Samozřejmě z hlediska zdraví nelze považovat úplně kalorii za kalorii a brát energetickou bilanci jako doporučení pro to jíst pouze jídla z fast foodu, sladkosti, polotovary a jiné nezdravé pochutiny. Takové potraviny obsahují tzv. „prázdné“ kalorie, které tělu dodají velké množství energie (kalorií), ale přitom jsou nutričně chudé – obsahují pouze minimum nebo nulové množství vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a vlákniny, málo kvalitních bílkovin, a naopak jsou bohaté na rafinované jednoduché sacharidy a tuky. To je také důvod, proč tyto potraviny zasytí pouze na krátkou dobu. Kromě vysoké energetické hodnoty, nepřináší tyto vysoce průmyslově zpracované potraviny nic prospěšného a jejich příjem v jídelníčku bychom tedy měli skutečně co nejvíce omezit. Na druhou stranu „zdravé“ potraviny obsahují více vitamínů, minerálních látek, vlákniny, fytochemikálií a bílkovin, zatímco jejich kalorický přínos bývá často o dost nižší (např. zelenina, libové maso, ryby, méně tučné neochucené mléčné výrobky). Takové potraviny jsou pro nás opravdu mnohem přínosnější jak z hlediska zdraví, tak z hlediska redukce hmotnosti.

Pokud si OBČAS dopřejete i něco z těch méně vhodných a „nezdravých“ potravin V ROZUMNÉM MNOŽSTVÍ, není to selhání, ale je to naprosto normální, protože každý z nás má něco, na čem může tzv. ujet”. Pokud budete dodržovat jinak pestrý a vyvážený zdravý“ jídelníček a budete udržovat celkovou ROVNOVÁHU (ve stravě i pohybu), obecně budete zařazovat do stravy co nejvíce zdravých nutričně bohatých potravin a naopak co nejméně těch průmyslově zpracovaných, je to zcela pořádku. 

Na závěr, optimální redukční dieta je taková, která je ZDRAVÁ, EFEKTIVNÍ a hlavně i UDRŽITELNÁ. Měla by proto obsahovat co nejvíce zdraví prospěšných potravin, měla by být nastavena na přiměřený kalorický deficit a zároveň by neměla být jednotvárná nebo příliš restriktivní, jinak u ní prostě nevydržíte. Takový způsob stravování se dá považovat spíše za vhodnou úpravu životního stylu než za dietu a pokud to budete brát takto i vy, určitě uspějete mnohem lépe. A když jednou za čas opravdu v jídle ujedete nebo si občas (nemyšleno každý den či obden) dopřejete něco méně zdravého, mějte na paměti, že to není konec světa a Vaší redukci to při jinak zdravých návycích nijak výrazně neuškodí!

Líbil se Vám článek? Budeme velmi rádi, pokud jej budete sdílet. Děkujeme!

Autor článku
Mgr. Daniela Krčová
Nutriční specialistka

Citace článku: KRČOVÁ, Daniela. Kalorická bilance – příjem vs. výdej energie. In: NutriD poradna [online]. 22.11.2019. [vid. datum citování]. Dostupné z: http://www.nutridporadna.cz/2019/11/22/kaloricka-energeticka-bilance/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *