○ 65 g arašídového másla (nebo jiného ořechového másla, např. mandlového másla) ○ 65 g kokosového oleje (v tuhém stavu) ○ 1 vejce ○ 65 g hladké špaldové mouky ○ 60 g čekankového sirupu (nebo stévie či jiného oblíbeného sladidla) ○ Špetka jedlé sody ○ 40 g vysokoprocentní čokolády s obsahem kakaa nad 80 % ○ 8 ks vlašských ořechů
POSTUP:
1. V míse smícháme arašídové máslo s kokosovým olejem v pevném stavu (případně ho dáme na chvíli ztuhnout do lednice).
2. Přidáme vejce, špaldovou mouku, jedlou sodu, čekankový sirup nebo jiné sladidlo a pořádně promícháme.
3. Ze vzniklého těsta tvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu, které naskládáme v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem.
4. Pomocí lžíce do každé kuličky uděláme důlek a pečeme 10 minut při 170 ˚C.
5. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme vysokoprocentní čokoládu.
6. Hotová upečená kolečka vyndáme z trouby a důlek zalijeme rozpuštěnou čokoládou a na ní položíme ořech.
7. Necháme vychladnout a potom podáváme.
NUTRIČNÍ HODNOTY:
Celkově:
Energie: 7805 kJ (1858 kcal) Bílkoviny: 41 g Sacharidy: 77 g Tuky: 147 g
1 porce:
Energie: 976 kJ (232 kcal) Bílkoviny: 5,1 g Sacharidy: 9,6 g Tuky: 7,75 g