Ryby jsou velmi výživnou a zdravou potravinou. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a obsahují mnoho prospěšných živin. Patří mezi ně například vitamín D, který je důležitý pro naše kosti. Dále je potřeba zmínit jód, který je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy. Opomenout nesmíme ani selen, železo, vitamín A a zinek. Největší pozornost se však rybám věnuje v souvislosti s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin.
Ryby jsou považovány za ten nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin. Konkrétně jde o mastné kyseliny EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). EPA a DHA jsou nezbytné pro správné fungování celého organismu a mozku. Podílí se také na prevenci celé řady onemocnění, včetně srdečních chorob, infarktu, náhlé srdeční zástavy a Alzheimerovy choroby. Nejvyšší množství EPA a DHA obsahuje losos, pstruh, sardinky, makrela, sleď a úhoř.
Omega-3 mastné kyseliny v rybách:
• snižují vysoký krevní tlak
• tlumí zánět v těle
• snižují pravděpodobnost tvorby krevních sraženin
• snižují hladinu triglyceridů v krvi (krevních tuků)
• chrání před nepravidelným srdečním rytmem, který může způsobit náhlou srdeční smrt
• působí preventivně proti srdečně-cévním onemocněním
• podporují zdravé srdce a mozek člověka
• mohou snižovat příznaky deprese
EPA je v těle výchozí látkou pro tvorbu signálních molekul zvaných eikosanoidy. Eikosanoidy hrají v lidském těle řadu fyziologických funkcí a účastní se zánětu (tlumí zánět). Zatímco DHA je nejdůležitější v raném věku a dětství, kyselinu EPA potřebujeme celý život. EPA je nezbytná pro duševní zdraví, správnou funkci kardiovaskulárního systému a pomáhá zabránit řadě chronických onemocnění. Nejvyšší množství EPA obsahuje sleď, losos, úhoř a jeseter.
Kyselina dokosahexaenová (DHA) je důležitou strukturní složkou pokožky a oční sítnice. Obohacení kojenecké výživy o DHA tak vede ke zlepšení zrakových funkcí u kojenců (1). DHA je dále zásadní pro vývoj a funkci mozku v dětství, stejně jako pro funkci mozku u dospělých. Nedostatek DHA v raném věku je spojen s problémy v pozdějším věku, jako jsou například poruchy učení, ADHD a agresivní chování (2). Pokles DHA v dospělosti potom souvisí se zhoršenou funkcí mozku a zvýšeným rizikem Alzheimerovy choroby (3).
Dostatečný příjem DHA může mít pozitivní účinky na některé zdravotní problémy, jako je artritida, vysoký krevní tlak a cukrovka 2. typu (4, 5, 6). Navíc, DHA posiluje zdraví srdce tím, že snižuje hladinu triglyceridů v krvi a pravděpodobně i LDL „zlý“ cholesterol (7). DHA se nachází ve vysokém množství v mořských plodech, tučných rybách a mořských řasách.
Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA by v jídelníčku rozhodně neměly chybět. Ovlivňují totiž správný vývoj a fungování mozku i celé centrální nervové soustavy. Ne každý však holduje chuti ryb. Co dělat v případě, že jejich chuť nedokážete překonat nebo máte na ryby a mořské plody alergii? Lze je vůbec nějak plnohodnotně nahradit?
Druhým nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou lněná semena a některé rostlinné oleje (lněný olej, řepkový olej a olej z vlašských ořechů). Tyto rostlinné zdroje však obsahují jinou omega-3 mastnou kyselinu – kyselinu alfa-linolenovou (ALA). ALA je schopná se přeměnit na EPA, což může být pro mnohé z vás dobrá zpráva. Avšak pozor, je zde jeden zásadní problém – a tím je míra této přeměny. V lidském těle se totiž dokáže přeměnit v průměru pouze 1–10 % ALA na EPA a 0,5–5 % na DHA (8, 9, 10, 11). Rostlinné zdroje bohaté na kyselinu alfa-linolenovou tak nemohou konzumaci ryb konkurovat.
Vhodným řešením pro nekonzumenty ryb proto zůstává zvážit zařazení kvalitních doplňků stravy s rybím olejem. Kromě rybích zdrojů ale existují i jiné možnosti, jak získat omega-3 mastné kyseliny. K dispozici jsou doplňky EPA a DHA vyrobené z rostlin, nikoliv z ryb. Obsahují omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA pocházející z mořských řas. Tyto doplňky jsou vhodné pro vegetariány a vegany, ale jsou vhodné i pro osoby s alergií na ryby.
Rybí olej v doplňcích stravy se vyskytuje v několika různých formách. Zpracování rybího oleje může ovlivnit formu obsažených mastných kyselin, a tím i jeho vstřebatelnost.
• Ryby – v přirozeném zdroji, tedy v celých rybách jsou omega-3 mastné kyseliny přítomny jako volné mastné kyseliny, fosfolipidy a triglyceridy.
• Rybí tuk – v konvenčních doplňcích stravy jsou omega-3 mastné kyseliny většinou přítomny jako triglyceridy.
• Zpracovaný rybí olej – dochází k rafinaci rybího oleje a k převedení triglyceridů na ethylestery, což umožňuje upravit koncentraci DHA a EPA v rybím oleji.
• Reformované triglyceridy – ethylestery ve zpracovaných rybích olejích lze převést zpět na triglyceridy, které se pak nazývají „reformované“ triglyceridy.
Všechny tyto formy mají zdravotní přínos, ale studie naznačují, že vstřebatelnost omega-3 mastných kyselin z ethylesterů není tak dobrá jako z jiných forem.
Jedná se o olej získaný z tkáně tučných ryb. Většinou se vyskytuje ve formě triglyceridů a je k dispozici v kapalné formě nebo ve formě kapslí. Je to prakticky nejbližší doplněk stravy k přírodnímu rybímu zdroji. Množství omega-3 mastných kyselin včetně EPA a DHA v rybím oleji se pohybuje od 20 % do 30 %, ale toto množství se u různých druhů ryb liší. Velkou výhodou je, že přírodní rybí olej obsahuje několik dalších důležitých živin. Může se může pochlubit například vitamíny A a D.
Zpracovaný rybí olej se čistí a/nebo koncentruje a skládá se z ethylesterů nebo triglyceridů. Čištění zbavuje rybí olej nečistot, jako je rtuť a PCB (polychlorované bifenyly). Koncentrace rybího oleje může zvýšit výslednou hladinu EPA a DHA a některé oleje mohou obsahovat až 50–90 % čisté EPA a DHA. Podle dostupných zdrojů ale lidské tělo nevstřebává zpracovaný rybí olej stejně jako přírodní rybí olej, pokud se jedná o formu ethylesteru. Ethylestery se také zdají být náchylnější k oxidaci a žluknutí více než triglyceridy (12). Někteří výrobci však rybí olej ještě dále zpracovávají, aby jej převedli zpět na syntetickou triglyceridovou formu, která se lépe vstřebává (13, 14). Tyto oleje se označují jako reformované (nebo reesterifikované) triglyceridy. Patří mezi nejdražší doplňky rybího oleje a tvoří jen malé procento trhu.
Tento olej se získává z antarktického krillu, malého mořského korýše podobného krevetám. Olej z krillu obsahuje omega-3 mastné kyseliny ve formě triglyceridů i fosfolipidů (15, 16). Četné studie ukázaly, že omega-3 mastné kyseliny se vstřebávají stejně dobře z fosfolipidů v krillovém oleji i z triglyceridů v rybím oleji – někdy dokonce ještě lépe (17, 18, 19, 20). Olej z krillu je vysoce odolný vůči oxidaci, protože přirozeně obsahuje silný antioxidant zvaný astaxanthin (21). Krill je navíc velmi malý živočich a má krátkou životnost, takže během svého života nehromadí tolik kontaminantů, jako některé ryby. Olej z krillu proto není nutné čistit.
VÝHODY OLEJE Z KRILLU:
• skvělá vstřebatelnost
• vysoký obsah antioxidantů
• pochází z čistých vod
• není zatížen těžkými kovy
• jeho získávání je ekologicky šetrnější a trvale udržitelné
V rybím oleji, krillovém oleji nebo jakémkoli jiném druhu oleje bohatého na omega-3, na který si vzpomenete, jsou skutečnými „aktivními složkami“ kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). V doplňcích stravy se však kromě EPA a DHA mohou vyskytovat i jiné druhy mastných kyselin, včetně jiných typů omega-3 mastných kyselin. To je důvod, proč z kapsle s koncentrací 1000 mg můžete získat třeba pouze 300 mg EPA a DHA. Jako první si proto vždy zjistěte množství EPA a DHA v daném výrobku (uvedeno na etiketě).
Celkově se zdravým dospělým doporučuje minimálně 250–500 mg kombinované EPA a DHA.
Doporučený příjem EPA a DHA:(22)
American Heart Association doporučuje, aby lidé s ischemickou chorobou srdeční užívali 1 000 mg kombinovaných EPA a DHA denně, zatímco lidé s vysokým obsahem triglyceridů užívali 2 000–4 000 mg denně (23, 24).
Použité zdroje:
Fotografie:
ADRESA
Francouzská 6167/5, Ostrava
INFO@NUTRIDPORADNA.CZ
TELEFON
+420 773 943 326