ŽITNÉ HOUSKY

   

60 minut kynutí + 30 minut pečení

8 porcí

SUROVINY:

○ 600 g žitné mouky hladké (např. Pernerka)
○ 1 lžička soli
○ 1 lžíce čekankového sirupu (nebo medu)
○ 1 balíček sušeného droždí (7 g)
○ 2 lžíce slunečnicových semínek
○ 350 ml vlažné vody
○ hrubozrnná sůl na posypání

POSTUP:

1. Do větší mísy si nasypeme žitnou mouku.

2. Přidáme sůl, čekankový sirup, droždí, semínka a vlažnou vodu.

3. Vše důkladně promícháme (nejdříve vařečkou, poté rukama) a necháme cca 45-60 minut nakynout.

4. Z vykynutého těsta odebíráme větší kusy (celkem cca 8 ks), ze kterých si na pomoučeném válu vytvarujeme váleček.

5. Z válečku těsta upleteme housky, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

6. Housky posypeme hrubozrnnou solí a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170-180°C po dobu cca 30 minut.

7. Po vyjmutí necháme housky vychladnout a podáváme například s domácí tvarohovou pomazánkou. Housky vydrží měkké 2-3 dny.

NUTRIČNÍ HODNOTY:

Celkově: 

Energie: 8 824 kJ (2 101 kcal)
Bílkoviny: 78 g
Sacharidy: 400 g 
Tuky: 21 g

1 porce: 

Energie: 1 103 kJ (263 kcal)
Bílkoviny: 9,8 g
Sacharidy: 50 g 
Tuky: 2,6 g

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *