60 minut kynutí + 30 minut pečení
8 porcí
SUROVINY:
○ 600 g žitné mouky hladké (např. Pernerka)○ 1 lžička soli○ 1 lžíce čekankového sirupu (nebo medu)○ 1 balíček sušeného droždí (7 g)○ 2 lžíce slunečnicových semínek○ 350 ml vlažné vody○ hrubozrnná sůl na posypání
POSTUP:
1. Do větší mísy si nasypeme žitnou mouku.
2. Přidáme sůl, čekankový sirup, droždí, semínka a vlažnou vodu.
3. Vše důkladně promícháme (nejdříve vařečkou, poté rukama) a necháme cca 45-60 minut nakynout.
4. Z vykynutého těsta odebíráme větší kusy (celkem cca 8 ks), ze kterých si na pomoučeném válu vytvarujeme váleček.
5. Z válečku těsta upleteme housky, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
6. Housky posypeme hrubozrnnou solí a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170-180°C po dobu cca 30 minut.
7. Po vyjmutí necháme housky vychladnout a podáváme například s domácí tvarohovou pomazánkou. Housky vydrží měkké 2-3 dny.
NÁVOD NA PLETENÍ HOUSEK NAJDETE ZDE
Celkově:
Energie: 8 824 kJ (2 101 kcal)Bílkoviny: 78 gSacharidy: 400 g Tuky: 21 g
1 porce:
Energie: 1 103 kJ (263 kcal)Bílkoviny: 9,8 gSacharidy: 50 g Tuky: 2,6 g
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *
Komentář *
Jméno *
E-mail *
Webová stránka